Login Close

Inici / NOTÍCIES / Castells / Un pilar glosat a les 12 hores de cançó improvisada
A+ R A-
10 abr.

Un pilar glosat a les 12 hores de cançó improvisada

Valora aquest element
(0 vots)
Els Capgrossos col·laborem amb l'onzena edició d'aquesta trobada.

Us imagineu un pilar de 4 que, enlloc de les instruccions del cap de colla o el toc de gralles i tabals té com a instruccions una glosa? Doncs això és el que veurem aquest dissabte al migdia ja que els Capgrossos formarem part de l'inici de les 12 hores de cançó improvisada que es fan aquest cap de setmana a Mataró.

El proper dissabte 14 d’abril, les 12 hores de glosa arriben a Mataró. Durant tot el dia, glosadors de diferents territoris faran gala dels seus cants pels carrers de la ciutat. Hi participaran glosadors del Principat, País Valencià, Menorca, Mallorca, la Catalunya Nord, les Terres de l’Ebre i també d’Euskal Herria.

L’inici oficial de les 12 hores de glosa serà a les 12 del migdia a Can Xammar, amb una mostra dels diferents participants en l’acte. La cultura feta a Mataró hi tindrà un protagonisme especial. A la plaça de Can Xammar, els Capgrossos de Mataró farem el primer pilar glosat de la història, en què el cap de colla anirà donant les ordres als castellers a través de versos improvisats per un glosador.
Per tant quedem a tres quarts de dotze a la Plaça de Can Xammar per participar d'aquest acte d'abast de país que es fa a Mataró. Vestits de castellers, òbviament.

A Can Xammar també hi haurà un dels moments més emotius de les 12 hores: l’homenatge a Rafael Salazar, el tío Rafael. Salazar, mataroní d’adopció, és un emblema de la generació de gitanos que va crear el garrotí a Lleida i el va escampar per tot Catalunya. Una altra activitat especial serà a primera hora de la tarda, amb la glosa dansa, també a la plaça de Can Xammar. A mesura que els glosadors improvisen els seus versos, les ballarines de la companyia mataronina Dans Invitro també construiran una coreografia de forma improvisada. A la tarda, la mostra visitarà diferents places de la ciutat i a cada lloc hi actuaran glosadors d’un territori. A cada plaça, alumnes de l’Aula de Teatre també duran a terme una coreografia inspirada en les músiques de cada territori.

La glosa, l’art d’improvisar versos sobre una melodia preestablerta i que actualment està vivint una revifalla, té diverses melodies: garrotins, albades, corrandes, etc. De totes elles se’n podrà veure una mostra a Mataró.

El final de les 12 hores es farà al Bar Capgrossos i alguns dels glosadors foranis aprofitaran per dormir al nostre local.K2RatingURL 

VÍDEOS

Prev Next

Notícies recents