1996 – Els Orígens

A finals de 1995 un grup de joves aficionats als castells van prendre la iniciativa de crear una colla castellera a la ciutat. Van fer una crida a tots els interessats amb l’edició d’uns cartells publicitaris i també gràcies a la col·laboració de la televisió local (Televisió de Mataró, TVM) que va realitzar un programa especial de castells.

Un cop constituïts legalment s’iniciaren els assajos el 19 de gener de 1996; per la diada de Sant Jordi es va realitzar un assaig en públic, convertit en actuació amb els primers castells de 6 a causa de l’espectativa despertada. La presentació oficial de la Colla no va arribaria fins la Festa Major de Mataró, Les Santes, descarregant els castells més complexos de la gamma de sis, el 5 de 6, la torre de 6, el 4 de 6 amb el pilar i el pilar de 4 aixecat per sota i portat al balcó. Per la diada de la colla, al mes d’octubre, esdevinguérem colla de set al descarregar el 4 de 7 i el pilar de 5, i uns dies més tard assolíem els primers 3 de 6 aixecat per sota i vano de 5

1997 – Tota la Gamma de 7

Va ser una temporada intensa ja que vam estrenar moltes construccions assolint tota la gamma de set pisos.

A inicis d’any el 3 de 7 i el 9 de 6. A la celebració del 1r aniversari de la colla el nostre primer 5 de 7 descarregat. Ja al juliol, vam poder actuar per primer cop a la Diada Castellera de Les Santes, la Festa Major de Mataró, on vam fer el nostres primers 4 de 7 amb el pilar i 3 de 7 per sota, ambdós descarregats. En el segon tram de temporada vam consolidar les estructures estrenades i vam assolir la torre de 7 que vam carregar en dues ocasions abans de descarregar-la al tercer intent. Van acabar aquella segona temporada fent també el pilar de 5 per sota

1998 – Carros-grossos de Mataró

Durant el primer tram de temporada vam repetir les construccions sostres de la temporada anterior amb el 5 de 7, 3 de 7 per sota i la torre de set.

El primer castell de vuit va arribar amb l’actuació més important del nostre calendari, Les Santes: el quatre de 8, després d’un primer intent. En aquella diada també vam intentar el 3 de 8, però es faria esperar un any! La resta de la temporada (incloent-hi el nostre debut en el Concurs de Castells de Tarragona i la Plaça de la Vila de Vilafranca) va servir per consolidar el carro gros: el faríem fins a cinc cops, a més del bagatge de torres de set.

1999 – Arriba el primer folre

El primer pas era repetir els castells assolits a la temporada anterior, i el segon, afrontar el 3 de 8 com a objectiu més immediat.

Però en un obrir i tancar d’ulls vam provar la torre de 8 amb folre i en una diada de Les Santes històrica la vam descarregar. Primer vam completar el desè carro gros del nostre historial, en segona ronda ens estrenàvem amb el primer 3 de 8, i en tercera ronda vam donar la campanada amb la nostra primera torre de 8 amb folre, descarregada. Vam acabar l’any amb el domini del quatre, el tres irregular i una torre que no vam poder repetir.

2000 – Consolidats als 8 pisos

Amb el preludi de baixes importants en el tronc, era any de consolidar i semblava difícil repetir la gesta de la temporada anterior, però amb un calendari boníssim,

amb actuacions a places importants i la celebració del Concurs vam repetir diverses vegades el nostre sostre amb tres castells de 8 en una mateixa actuació, assolint quatre torres folrades en les diades de més renom (Concurs de Tarragona, Tots Sants a Vilafranca i Diada de Minyons, a Terrassa)i consolidant-nos com a colla de vuit pisos, amb canvis inclosos als troncs.

2001 – Capgrossos 5 anys

Dins de l’any de celebració del nostre 5è aniversari va ser intens pels nombrosos actes, (representació de Lo Tres de Nou,

concert multitudinaria amb els Dusminguet, etc.), per la Diada de la Candela a Valls, pel viatge a Mallorca, i pel domini dels castells de vuit. Amb no massa torres folrades però amb bones actuacions i amb la cirereta de la nostra primera catedral al carregar per primer cop el 5 de 8 a la Diada de la Colla. Va ser un altre any intens, de consolidació, i de bon treball de tronc amb el 5 de 8 carregat.

2002 – De 9

L’any més productiu, amb més ressò mediàtic i de salt qualitatiu. La temporada del salt cap als castells de nou pisos, gràcies al 3 de 9 amb folre carregat a la Diada de Les Santes.

Any de la consolidació del 5 de 8 amb un total de cinc descarregats. Any intens amb el domini del 3 de 8 (16 descarregats!), amb el domini del 2 de 8 folrat. Com cada any parell, un altre cop un boníssim calendari actuant a les places més importants i assolint el nostre sostre casteller amb el 2 de 8 amb folre, 5 de 8 i 3 de 9 amb folre, que ens va col·locar a una històrica 3a posició al Concurs de Tarragona. Cirereta a final de temporada amb el nostre primer pilar de 6 coronat. El nostre millor any.

2003 – Tornem-hi de nou

L’any que complíem set anys de vida vam realitzar un total de 34 actuacions. Vam poder mantenir els galons de 9 aconseguits per primer cop a l’exercici 2002.

Va ser sonada també la sortida a Palma de Mallorca a on vam plantar la torre de vuit amb folre. així com repetir actuacions destacades a les millors places. Vam plantar per primer cop la torre blaumarí folrada a la plaça de Cuba i vam descarregar per primer cop a Les Santes el 3 de 9 amb folre a més del 5 de 8 i la torre de 8 folradat. El 2003 va servir per continuar la feina feta l’any anterior i l’exemple va ser que vam descarregar per primer cop el pilar de 6 (en dues ocasions). També vam portar a plaça per primer cop (sense èxit, però) el 4 de 9 amb folre. Una estadística envejable amb tan sols dues llenyes tot i que alguns intents desmuntats de castells importants.

2004 – La Tripleta Màgica

L’any de la consolidació de colla de 9, i l’any de la tripleta màgica, la de Les Santes (amb el 4 carregat), la del XXè Concurs de Castells a Tarragona, i en la darrera actuació de l’any a la Diada dels Minyons de Terrassa.

També va ser l’any del 5 de 8, la primera colla a portar-lo a plaça i la colla que més en va completar (juntament amb la Vella) 9!. Tot i la renovació de part del folre, un bon treball de canalla juntament amb l’experiència del tronc va permetre dominar tota la gamma de vuit i consolidar-nos com a colla de 9 i de ple dret: cinc 3 de 9 amb folre i tres 4 de 9 amb folre (un carregat). Una temporada de somni, tan sols l’amargor de no poder completar el pilar de 6 (fins a tres coronats) no obstant amb l’actuació de Terrassa el 21 de novembre vam fer la millor actuació de tota la nostra història.

2005 – La millor temporada

Si l’any anterior va servir per assolir la tripleta màgica i consolidar els castells de nou bàsics, amb la temporada 2005 la Colla dóna un pas més endavant:

els grans pilars de 6 i el de 7 folrat entren a formar par del repertori i engrandir alhora el ventall de castells. Tot aquest treball culmina a la diada de la Colla amb la millor actuació de la nostra història fins al moment, l’anomenada tripleta vilafranquina: 3 de 9 amb folre, 4 de 9 amb folre, 4 de 8 amb l’agulla i pilar de 7 amb folre. Un registre encara per superar.

2006 – Un desè aniversari que no oblidarem mai

Tot i començar amb el 3 de 9 amb folre més matiner de la Colla per l’aniversari, convertir l’emblemàtica plaça de Cuba en la segona plaça de nou de la nostra ciutat,

i la il·lusió per un possible castell de gamma extra, les coses aquell any es torçaven molt aviat a la població del Vendrell amb la caiguda d’un 5 de 8 , un castell que els Capgrossos descarregàvem ininterrompudament per les places des de feia cinc temporades. La malastrugança però va venir com tots sabem amb l’accident fatal d’una despenjada dels dosos en un 4 de 9 amb folre a l’actuació de Les Santes que va tenir la pitjor de les conseqüències: la mort de la nostra castellera Mariona Galindo i Lora. Tot i aquest desgraciat fet la Colla, partint pràcticament de zero i amb el cor encongit per la tristor, es posava les piles amb una sortida a Londres, inoblidable, i una simbòlica presència al Concurs de Tarragona. Finalment, descarregàvem un emotiu 3 de 9 amb folre per la diada de Tots Sants a Vilafranca del Penedès. Els castells de nou tornaven a ser blaus. Durant la celebració de la Diada de les Santes tot fent un quatre de nou, el pom de dalt es va desplomar amb la conseqüència de què una dosos va morir al caure. Aquest fet va produir que la Colla passés el pitjor moment de la seva història. Malgrat tot, encara que començant quasi de zero, la Colla va continuar l’activitat i va acabar la temporada amb un emocinant tres de nou descarregat a Vilafranca.

2007 – Recuperant el nivell

La temporada 2007 se’ns presentava com un repte, calia reafirmar-se com a colla de nou i treballar d’alguna manera els castells assolits el 2005.

Començant aviat amb els castells de vuit, a principis de juliol ja fem la primera torre de vuit folrada a Terrassa, un 5 de 8 a Premià i per Les Santes podem assolir el primer 3 de 9 amb folre de l’any, castell que repetim a Lleida pel setembre. A Girona per Sant Narcís recuperem el pilar de 6. Esperonats arribem a Vilafranca per Tots Sants on completem per fi una enyorada tripleta màgica que mira cap al cel pels motius que ja sabem. Finalment per la Diada de la Colla recuperem una altra construcció del 2005: el 4 de 8 amb el pilar que aquest cop no es descarrega per molt poc. El més important s’havia complert: tornar el nivell on ens havíem quedat dos anys enrere.

2010 – De gamma extra

Els Capgrossos descarreguen la torre de nou i es converteixen en Colla de ‘gamma extra’, juntament amb els Castellers de Vilafranca, les dues de Valls i els Minyons de Terrassa.