Una crònica de Ramon Viader.

L’actuació de la Diada Nacional de Catalunya sempre és una actuació molt especial. Una diada que a molts ens posa la pell de gallina quan fem els pilars d’entrada al jaciment arqueològic del Born. Mentre els quatre pilars es van aixecant, el silenci, només trencat pel so de les gralles, ens transporta als carrers que van resistir el setge de 1714 i la seva destrucció posterior com a càstig repressor  a mans del marquès Verboom per construir la Ciutadella militar.
Els pilars d’entrada donen pas a l’Himne Nacional i a l’actuació a la plaça del Born. Una plaça que a aquestes hores s’omple de gent no habitual en el món casteller. Passejant al voltant de les pinyes podem escoltar exclamacions d’admiració en diferents idiomes, i també gaudir del reconeixement i admiració dels castells per part de tots aquells que inicien la seva Diada amb la visita al Fossar de les Moreres.


Havent descartat al darrer assaig el 2d8f, volem portar a plaça els millors castells per donar-nos la confiança necessària per un segon tram ple de reptes. El primer castell que portem a la plaça és el 4d8. Un castell que des de la meva posició d’agulla, veig que puja bé de mides, però es mostra nerviós a la descarregada.
En segona ronda descarreguem el 3d8. Un castell que al igual que el 4d8, presenta forces novetats i que aconseguim descarregar amb ofici. En tercera ronda descarreguem una bona torre de set que ja demana un pis més.
Finalitzem la actuació amb un super vano de 5 que envolta el pilar de 5 amb les senyeres de la Diada.


Els amfitrions de la diada, la Jove de Barcelona, ha fet una bona diada, portant a plaça castells de 7 i 7 i mig. En primera i segona ronda han descarregat el 5d7 i el 7d7, intentant per dos cops en tercera ronda el 4d7p que s’han quedat en intents desmuntats, per finalitzar la seva actuació amb el 4d7 i 4 pilars de 4.


Ens han acompanyat a la Diada els Minyons de Terrassa que han descarregat l’únic castell folrat de la Diada: el 2d8f. En segona i tercera ronda han descarregat sense problemes el 4d8, el 3d8: Han finalitzat la seva actuació amb un pd6 de magnífica execució i un vano de 5 final.

Un cop acabada l’actuació, ens dirigim al lloc assignat a la Colla per participar en la manifestació de la Diada Nacional del nostre país. Aixecar castells envoltats de milers de manifestants que volen expressar el seu anhel per un model de país millor per tots els catalans, sempre és difícil, però la magnífica vista del pom de dalt sobre tota la manifestació, i la possibilitat de participar en la Diada, s’ho valen, sobretot, en moments com aquests, en els que cal lluitar per seguir defensant drets i llibertats fonamentals conquerits amb tant d’esforç per tanta gent. A la manifestació, hi descarreguem varis pilars de 4, i un 4d7 a les 17:14 en punt.

Seguim treballant per assolir el nivell que ens ha de portar a un segon tram de temporada on assolir amb solvència els tant desitjats castells de 9 i gamma extra, als que la colla ens tenia acostumats en els darrers anys, però ens haurem d’esforçar de valent per aconseguir ser més en els assajos per fer totes les proves necessàries, i en les actuacions per donar la confiança, la força i el seny necessaris.