1996 – Els Orígens

A finals de 1995 un grup de joves aficionats als castells van prendre la iniciativa de crear una colla castellera a la ciutat. Van fer una crida a tots els interessats amb l’edició d’uns cartells publicitaris i també gràcies a la col·laboració de la televisió local (Televisió de Mataró, TVM) que va realitzar un programa especial de castells.

Un cop constituïts legalment s’iniciaren els assajos el 19 de gener de 1996; per la diada de Sant Jordi es va realitzar un assaig en públic, convertit en actuació amb els primers castells de 6 a causa de l’expectativa despertada. La presentació oficial de la Colla no va arribar fins la Festa Major de Mataró, Les Santes, descarregant els castells més complexos de la gamma de sis, el 5 de 6, la torre de 6, el 4 de 6 amb el pilar i el pilar de 4 aixecat per sota i portat al balcó. Per la diada de la colla, al mes d’octubre, esdevinguérem colla de set al descarregar el 4 de 7 i el pilar de 5, i uns dies més tard assolíem els primers 3 de 6 aixecat per sota i vano de 5

1997 – Tota la Gamma de 7

Va ser una temporada intensa ja que vam estrenar moltes construccions assolint tota la gamma de set pisos.

A inicis d’any el 3 de 7 i el 9 de 6. A la celebració del 1r aniversari de la colla el nostre primer 5 de 7 descarregat. Ja al juliol, vam poder actuar per primer cop a la Diada Castellera de Les Santes, la Festa Major de Mataró, on vam fer els nostres primers 4 de 7 amb el pilar i 3 de 7 per sota, ambdós descarregats. En el segon tram de temporada vam consolidar les estructures estrenades i vam assolir la torre de 7, que vam carregar en dues ocasions abans de descarregar-la al tercer intent. Vam acabar aquella segona temporada fent també el pilar de 5 per sota.

1998 – Carros-grossos de Mataró

Durant el primer tram de temporada vam repetir les construccions sostre de la temporada anterior amb el 5 de 7, 3 de 7 per sota i la torre de set.

El primer castell de vuit va arribar amb l’actuació més important del nostre calendari, Les Santes: el quatre de 8, després d’un primer intent. En aquella diada també vam intentar el 3 de 8, però es faria esperar un any! La resta de la temporada (incloent-hi el nostre debut en el Concurs de Castells de Tarragona i la Plaça de la Vila de Vilafranca) va servir per consolidar el carro gros: el faríem fins a cinc cops, a més del bagatge de torres de set.

1999 – Arriba el primer folre

El primer pas era repetir els castells assolits a la temporada anterior i, el segon, afrontar el 3 de 8 com a objectiu més immediat.

Però en un obrir i tancar d’ulls vam provar la torre de 8 amb folre i en una diada de Les Santes històrica la vam descarregar. Primer vam completar el desè carro gros del nostre historial, en segona ronda ens estrenàvem amb el primer 3 de 8, i en tercera ronda vam donar la campanada amb la nostra primera torre de 8 amb folre, descarregada. Vam acabar l’any amb el domini del quatre, el tres irregular i una torre que no vam poder repetir.

2000 – Consolidats als 8 pisos

Amb el preludi de baixes importants en el tronc, era any de consolidar i semblava difícil repetir la gesta de la temporada anterior, però amb un calendari boníssim

amb actuacions a places importants i la celebració del Concurs, vam repetir diverses vegades el nostre sostre amb tres castells de 8 en una mateixa actuació, assolint quatre torres folrades en les diades de més renom (Concurs de Tarragona, Tots Sants a Vilafranca i Diada de Minyons, a Terrassa) i consolidant-nos com a colla de vuit pisos, amb canvis inclosos als troncs.

2001 – Capgrossos 5 anys

L’any de celebració del nostre 5è aniversari va ser intens pels nombrosos actes (representació de Lo Tres de Nou,

concert multitudinari amb els Dusminguet, etc.), per la Diada de la Candela a Valls, pel viatge a Mallorca i pel domini dels castells de vuit. Amb no gaires torres folrades però amb bones actuacions i amb la cirereta de la nostra primera catedral, al carregar per primer cop el 5 de 8 a la Diada de la Colla. Va ser un altre any intens, de consolidació i de bona feina de tronc amb el 5 de 8 carregat.

2002 – De 9

L’any més productiu, amb més ressò mediàtic i de salt qualitatiu. La temporada del salt cap als castells de nou pisos, gràcies al 3 de 9 amb folre carregat a la Diada de Les Santes.

Any de la consolidació del 5 de 8 amb un total de cinc descarregats. Any intens amb el domini del 3 de 8 (16 descarregats!) i el del 2 de 8 folrat. Com cada any parell, un altre cop un boníssim calendari actuant a les places més importants i assolint el nostre sostre casteller amb el 2 de 8 amb folre, 5 de 8 i 3 de 9 amb folre, que ens va col·locar a una històrica 3a posició al Concurs de Tarragona. Cirereta a final de temporada amb el nostre primer pilar de 6 coronat. El nostre millor any fins a aquell moment.

2003 – Tornem-hi de nou

L’any que complíem set anys de vida vam realitzar un total de 34 actuacions. Vam poder mantenir els galons de 9 aconseguits per primer cop a l’exercici 2002.

Va ser sonada també la sortida a Palma de Mallorca, on vam plantar la torre de vuit amb folre. I vam repetir actuacions destacades a les millors places. Vam plantar per primer cop la torre blaumarí folrada a la plaça Cuba i vam descarregar per primer cop a Les Santes el 3 de 9 amb folre a més del 5 de 8 i la torre de 8 folrada. El 2003 va servir per continuar la feina feta l’any anterior i l’exemple va ser que vam descarregar per primer cop el pilar de 6 (en dues ocasions). També vam portar a plaça per primer cop (sense èxit, però) el 4 de 9 amb folre. Una estadística envejable amb tan sols dues llenyes tot i que amb alguns intents desmuntats de castells importants.

2004 – La Tripleta Màgica

L’any de la consolidació de colla de 9, i l’any de la tripleta màgica, la de Les Santes (amb el 4 carregat), la del XXè Concurs de Castells a Tarragona, i en la darrera actuació de l’any a la Diada dels Minyons de Terrassa.

També va ser l’any del 5 de 8, la primera colla a portar-lo a plaça i la colla que més en va completar (juntament amb la Vella) 9!. Tot i la renovació de part del folre, la bona feina de la canalla juntament amb l’experiència del tronc va permetre dominar tota la gamma de vuit i consolidar-nos com a colla de 9 i de ple dret: cinc 3 de 9 amb folre i tres 4 de 9 amb folre (un carregat). Una temporada de somni, tan sols l’amargor de no poder completar el pilar de 6 (fins a tres coronats), no obstant amb l’actuació de Terrassa el 21 de novembre vam fer la millor actuació de tota la nostra història.

2005 – La tripleta vilafranquina

Si l’any anterior va servir per assolir la tripleta màgica i consolidar els castells de nou bàsics, amb la temporada 2005 la Colla dóna un pas més endavant.

Els grans pilars de 6 i el de 7 folrat entren a formar part del repertori i engrandir alhora el ventall de castells. Tota aquesta feina culmina a la diada de la Colla amb la millor actuació de la nostra història fins a aleshores, l’anomenada tripleta vilafranquina: 3 de 9 amb folre, 4 de 9 amb folre, 4 de 8 amb l’agulla i pilar de 7 amb folre.

2006 – Un desè aniversari que no oblidarem mai

Tot i començar amb el 3 de 9 amb folre més matiner de la Colla per l’aniversari, convertir l’emblemàtica plaça Cuba en la segona plaça de nou de la nostra ciutat,

i la il·lusió per un possible castell de gamma extra, les coses aquell any es torçaven molt aviat a la població del Vendrell amb la caiguda d’un 5 de 8, un castell que els Capgrossos descarregàvem ininterrompudament per les places des de feia cinc temporades. La malastrugança, però, va venir amb l’accident fatal d’una despenjada dels dosos en un 4 de 9 amb folre a l’actuació de Les Santes que va tenir la pitjor de les conseqüències: la mort de la nostra castellera Mariona Galindo i Lora. Tot i aquest desgraciat fet la Colla, partint pràcticament de zero i amb el cor encongit per la tristor, es va posar les piles amb una sortida a Londres, inoblidable, i una simbòlica presència al Concurs de Tarragona. Finalment, vam descarregar un emotiu 3 de 9 amb folre a la diada de Tots Sants a Vilafranca del Penedès. Els castells de nou tornaven a ser blaus.

2007 – Recuperant el nivell

La temporada 2007 se’ns presentava com un repte, calia reafirmar-se com a colla de nou i treballar d’alguna manera els castells assolits el 2005.

Començant aviat amb els castells de vuit, a principis de juliol ja fem la primera torre de vuit folrada a Terrassa, un 5 de 8 a Premià i per Les Santes podem assolir el primer 3 de 9 amb folre de l’any, castell que repetim a Lleida pel setembre. A Girona per Sant Narcís recuperem el pilar de 6. Esperonats arribem a Vilafranca per Tots Sants on completem per fi una enyorada tripleta màgica que mira cap al cel pels motius que ja sabem. Finalment, per la Diada de la Colla recuperem una altra construcció del 2005: el 4 de 8 amb el pilar que aquest cop no es descarrega per molt poc. El més important s’havia complert: tornar el nivell on ens havíem quedat dos anys enrere.

2008 – Tenim casa

Després d’anys esperant-lo, estrenem el nostre local. El primer dissenyat específicament per fer castells.

Els assaigs i gran part de l’activitat social de la Colla es van traslladar a les noves instal·lacions ubicades al carrer Herrera 59 de Mataró. La nova seu seria la joia de la corona dels Capgrossos. A nivell casteller, la temporada passa per mantenir el nivell obtingut l’any anterior i començar a somniar a llarg termini amb la gamma extra. Sovintegem construccions com la torre de 8 amb folre, el 5 de 8 i el 3 de 9 amb folre al llarg de la temporada. El 4 de 9 amb folre arriba per Les Santes on revalidem la tripleta màgica. A finals de juny viatgem a Créteil (França), juntament amb la resta del seguici de la ciutat.

2009 – El pilar ens dóna joc

Completem per primera vegada a la nostra història el 3 de 8 amb l’agulla.

Tot i que números a la mà no és la temporada que hem realitzat millors registres, aconseguim portar a plaça, encara que sigui només una vegada, gran part de la gamma de castells de vuit i de nou que fins el moment hem assolit. La torre de 8 amb folre, el 5 de 8, els pilars de 6 i de 7, el 3 de 9 amb folre, el 4 de 9 amb folre i el 4 de 8 amb l’agulla són els principals castells realitzats. Cal destacar que el 4 de 8 amb l’agulla el descarreguem fins a 5 ocasions, el màxim de vegades seguides en una temporada fins el moment. Per acabar de treure rendiment al pilar, a la nostra Diada, descarreguem el primer 3 de 8 amb agulla blau marí.

2010 – De gamma extra!

Els Capgrossos descarreguem la torre de nou i ens convertim en Colla de “gamma extra”, juntament amb els Castellers de Vilafranca, les dues de Valls i els Minyons de Terrassa.

Després de dos intents – a Mataró per Les Santes i a Tarragona pel Concurs – aconseguim descarregar la torre de nou amb folre i manilles a la Diada de Tots Sants a Vilafranca. Les manilles blau marí són el premi d’una temporada regular on hem pogut sovintejar de manera còmoda el 3 i el 4 de 9 folrats, així com també ens apuntem al sac el 5 de 8, la torre de 8 amb folre, el pilar de 7 amb folre i el 4 de 8 amb agulla carregat. La perseverança, la insistència de la massa social i els bons assaigs acaben fent arribar el somni de molts castellers blaus.

2011 – La torre carregada a Mataró

Després de descarregar la torre de 9 amb folre i manilles a Vilafranca la temporada anterior, la carreguem a casa per la nostra festa major!

Iniciem la temporada descarregant els dos castells de 9 bàsics abans de Les Santes i fent la gran marató dels 15 anys, 15 castells. Les ganes d’ensenyar al nostre públic el castell emmanillat ens porten a intentar-lo a finals de juliol. Tenim la foto de la torre carregada a casa, però la temporada no ens permet tornar-la a intentar. Al segon tram, després d’algun ensurt amb el 3 de 8, ens plantem a les grans cites amb els dos castells de 9 bàsics. Aconseguim ser la cinquena colla en descarregar 10 temporades seguides els castells de 9.

2012 – Tornem a carregar la torre emmanillada

Carreguem la torre de 9 amb folre i manilles en dues ocasions – a Tarragona i a Vilafranca -, però no aconseguim assolir-la completament.

Portem castells de 8 a totes les places on actuem i podem mostrar múscul en forma de gamma: el 4 de 8 amb agulla carregat, el cinc de vuit, el primer set de vuit de la nostra trajectòria i el pilar de 7 amb folre es passegen per les places on actuem. Si bé al juny – pel nostre aniversari – aconseguim descarregar el primer 4 de 9 amb folre de la temporada, no serà fins al setembre a Esplugues on podrem culminar el 3 de 9 amb folre. A diferència d’anys anteriors, l’estructura de 4 és més còmode pels castellers mataronins. El segon tram de temporada serveix – a banda per carregar dues torres de nou – per portar a plaça amb comoditat els castells de nou bàsics i l’espadat de set folrat.

2013 – Any de renovació

Després de tres temporades consecutives fent-ho, no podem portar a plaça un castell de gamma extra.

Comencem la temporada sabent que serà un any de renovació dels troncs. Malgrat això, el 4 de 9 amb folre i el 5 de 8 arriben al nostre aniversari. A finals de juny carreguem el 3 de 9 amb folre a Sant Cugat. Aquest castell serà la nostra creu de la temporada, el podrem aconseguir dues vegades, però 4 més quedarà en només carregat. A finals de setembre, a Lleida, aconseguim descarregar la primera tripleta màgica de la temporada. Per primera vegada, som convidats a la Diada del Mercadal de Reus on repetim la tripleta i afegim el pilar de set amb folre en una actuació on sortim moralment reforçats.

2014 – Viatgem a l’Índia

A Vilafranca realitzem la millor actuació de la Colla fins al moment i viatgem a Thane, a l’Índia, per fer castells.

Per Les Santes completem la coneguda tripleta vilafranquina amb el pilar de 7 amb folre. Una actuació meritòria que ens fa ser optimistes de cara a nous reptes pel segon tram. A l’agost marxem a l’Índia a fer castells, al festival Dahi Handi de Thane on podem gaudir de les construccions humanes que realitzen els govindes. És any de Concurs i ens plantem a Tarragona amb ganes de descarregar la torre de 9. Ens queda en intent. Malauradament després de descarregar el 4 de 9 amb folre, només podem carregar el 3 de 9 amb folre. Malgrat el contratemps del Concurs, a Vilafranca per Tots Sants aconseguim la millor actuació fins el moment: descarreguem la nostra segona torre de nou amb folre i manilles i l’acompanyem del tres, el quatre de nou folrats i el pilar de set amb folre. Tanquem la temporada descarregant el 3 i el 4 de 9 amb folre juntament amb el 3 de 8 amb el pilar i el pilar de set amb folre a la Diada Mariona Galindo. Havent aconseguit un molt bon rodatge amb el pilar, ens plantem a la diada dels Minyons de Terrassa intentant per primera vegada el pilar de 8 amb folre i manilles, que queda en intent.

2015 – De menys a més

A pas de formiga i amb alguns incidents pel camí, aconseguim carregar el primer pilar de 8 amb folre i manilles.

La perseverança, la insistència i no rendir-nos són les característiques definitòries dels Capgrossos el 2015. En una temporada on ens veiem obligats a fer canvis als troncs per lesions i a on ens costa poder pensar en els castells de 9, treballem gamma tornant a aconseguir, no sense esforç i algun contratemps, el 4 de 8 amb agulla, el 7 de 8, el pilar de 7 amb folre i el 5 de 8. El primer castell de 9 descarregat no arriba fins a mitjans d’octubre a la Diada dels Xiquets de Tarragona. A Tots Sants i a la nostra Diada aconseguim retrobar-nos amb la tripleta màgica després d’uns anys sense fer-la. A Vilafranca, a més, carreguem el primer espadat de 8 amb folre i manilles de la nostra història.

2016 – Bones dinàmiques i resultats

Ampliem els gamma extra coronant el 5 de 9 amb folre i el 9 de 8.

Iniciem la temporada amb bones vibracions descarregant el 4 de 8 més matiner de la nostra història. Al maig celebrem el nostre vintè aniversari fent 20 castells a la plaça de Santa Anna. La bona dinàmica de finals de la temporada anterior ajuda a aquesta bona arrencada que culminem descarregant la tripleta màgica pel nostre aniversari. No serà fins a principis d’octubre, al Concurs de Castells de Tarragona, on descarregarem la torre de 9 amb folre i manilles. La carregarem també a Vilafranca del Penedès per Tots Sants. Ampliarem el ventall de la gamma extra carregant el 9 de 8 a Girona i el 5 de 9 amb folre a Terrassa. A banda dels castells màxims coronats, cal destacar l’important nombre de castells de 9 bàsics descarregats a les places: 22.

2017 – Les Santes somniades

Completem una temporada de traca i mocador, sense pràcticament caigudes i passejant els gammes extra pel territori.

Arribem a Les Santes havent descarregat els dos castells de 9 bàsics en diverses ocasions i generant bones sensacions. Els assaigs ens porten a la nostra festa major a descarregar el 3 de 9 amb folre i la torre de 9 amb folre i manilles. A tercera ronda, després d’un intent desmuntat, descarreguem el primer 5 de 9 amb folre de la nostra trajectòria fent, d’aquesta manera, la nostra millor actuació i, a més, a casa. Com que no en tenim prou, la repetim afegint-hi el pilar de 7 amb folre a la Diada del Mercadal a Reus. Sortim exultants de la capital del Baix Camp. A Girona, realitzem una torre de 9 que ratlla la perfecció. A Vilafranca del Penedès, per Tots Sants, a banda de tornar a descarregar la torre de 9 amb folre i manilles i el 5 de 9 amb folre, hi afegim el pilar de 8 amb folre i manilles carregat. Acabem la temporada portant una altra torre de 9 amb folre i manilles a Terrassa. El 2017, sens dubte, aconseguim el somni de descarregar el 5 de 9 amb folre acompanyant-lo sempre d’altres grans castells. L’eufòria blava és conseqüència de la bona feina feta al llarg de l’any i de les temporades anteriors.

2018 – Fem el nostre millor Concurs

Tornem a completar el 5 de 9 amb folre i la torre de 9 amb folre i manilles.

Seguint amb l’embranzida de la temporada anterior, ens plantegem repetir els nostres millors castells. Per Les Santes completem la torre de 9 amb folre i manilles. Al Concurs de Tarragona tenim ganes d’ensenyar múscul. Ho demostrem descarregant el 3 de 9 amb folre, la torre de 9 amb folre i manilles i el 5 de 9 amb folre. Quedem en una meritòria quarta posició. Per Tots Sants, a Vilafranca, volem repetir l’actuació però malauradament el 5 ens quedarà en intent. El 5 de Vilafranca serà una de les poques caigudes de l’any, juntament amb l’espadat de 7 carregat. Malgrat que els registres globals de la temporada siguin inferiors als de l’any anterior, el resultat és satisfactori. Mantenir aquest gran nivell no és fàcil i en som conscients.

2019 – Canvis i resultats

Completem un molt bon segon tram i aconseguim carregar, de nou, el pilar de 8 amb folre i manilles.

Un conjunt de baixes importants als pisos inferiors dels troncs fan que ens plantegem una temporada de transició, tranquil·la i per generar relleu. Piquem molta pedra i no tenim pressa per treure els castells a plaça. No és fins a mitjans de juliol – a Premià de Mar – quan portem el primer folre de la temporada i una setmana més tard, per Les Santes, el primer 3 de 9 amb folre de l’any. Sent any senar, ens tornen a convidar a la Diada del Mercadal de Reus. Ens agrada i tenim confiança en la plaça: hi plantem la primera tripleta màgica de l’any juntament amb el pilar de 7 amb folre. Aquesta actuació és una gran gesta que sabem valorar. Empesos per la bona dinàmica, a Girona, a banda dels dos castells de 9 bàsics, hi afegim el 4 de 8 amb agulla que feia anys que no trèiem a passejar. El sovintejarem fins a finals de temporada. El bon pilar que mostrem ens fa jugar. A Vilafranca, tornem a carregar per tercera vegada a la nostra història el pilar de 8 amb folre i manilles. Acabem, doncs, una temporada satisfets amb els registres aconseguits en un any que no semblava fàcil.

2020 – Arriba el Coronavirus

No podem començar la temporada i suspenem l’activitat castellera.

La pandèmia mundial obliga a paralitzar el país, confinar-nos a les cases i parar l’activitat castellera fins a nou avís. Tot i les bones sensacions als primers assaigs de la temporada, només tenim temps a realitzar dos pilars de 4 femenins pel Dia Internacional de les Dones el 8 de març.