Crònica de Joan Quijorna / Fotos de Joanna d’Arc Bermúdez

La diada de Sant Miquel a Lleida és d’aquelles que tenim marcades com a importants perquè ens serveix per fer un pas endavant en aquest segon tram. També és una diada on estarem amb dues de les grans colles del món casteller, la Colla Vella i la Colla Joves Xiquets de Valls que sempre demostren el bon nivell.

Ens trobem amb una plaça plena de gom a gom celebrant els seus actes de festa major, mentre que els castellers aprofitem per menjar o prendre un bon cafè. És el moment d’enfaixar-nos i anar cap al centre de la plaça. Les dues colles de Valls posades a les dues puntes de la plaça i Lleida i Capgrossos al mig d’aquesta. Una diada que tot i fer-se a les 12 del migdia no hi fa tanta calor, cosa que és d’agrair. Ens diuen que l’ordre d’actuació serà: Lleida, Joves, Vella i Capgrossos.

Comença la primera ronda, els Castellers de Lleida volen fer el 4d8 però l’enxaneta no ho veu clar i baixa. Seguidament la Joves obre la seva primera ronda amb el 3d9f, des del principi es veu que no està del tot bé. A la descarregada els terços fan un estrany i el castell fa llenya. La Vella per la seva part, també inicia la ronda amb
un 3d9f més lleuger que el descarreguen sense problemes. És el nostre moment, el moment del 5d8, un dels nostres grans objectius d’aquesta diada. En el moment de la carregada no es veuen molts problemes però en el moment de la descarregada, el castell es comença a treballar. Tot i això l’aconseguim descarregar.

La segona ronda, els Castellers de Lleida tornen a intentar el carro gros, però un altre cop l’enxaneta torna a baixar quan estava a nivell de quarts. La joves després de la caiguda, van pel 2d8f. Aquest castell tant a la carregada com a la descarregada es demostra una torre molt segura. Seguidament la Vella intentaran el 4d8 amb el pilar. La Vella demostra com de bé tenen el 4 durant la carregada, però tot es capgira en el moment del pilar que acaba cedint. Ha arribat el gran moment per nosaltres, el moment per demostrar tota la feina que hem fet en els assajos. El
3d9f el tenim tots al cap, tots li tenim moltes ganes de fer-lo. Des de la meva perspectiva, al primer cordó, veig un 3d9f que, sí que l’hem treballat molt per descarregar-lo però per ser el primer castell de nou del segon tram no hi ha hagut greus problemes. Al final, 3d9f descarregat i tots els Capgrossos celebrant aquest pas de gegant.

Comença la tercera ronda, els Castellers de Lleida fan el 7d7 sense problemes. La Joves fa el 4d8 amb el pilar, que demostra el domini que té la joves amb els pilars. La Colla Vella acaba amb un 5d8 treballat. Per últim, nosaltres anem pel nostre segon folre de la diada, el 2d8f. Aquest dos des de la meva posició sí que ha estat més treballat que el 3d9f. Així i tot, l’hem pogut descarregar i per tant tornar a tenir dos castells folrats en una diada. Per últim en quarta ronda, els castells de Lleida fan un 5d7 molt còmode.

És el moment de la ronda de pilars, la joves intentaran el pilar de set amb folre. Durant el seu procés es demostra com de bé té aquesta colla els pilars. Seguidament la Vella tanca la diada amb el pilar de sis, que el descarreguen sense problemes. És el nostre torn, també farem el pilar de sis per acabar la diada, amb aquest pilar es demostra com de treballat el tenim i que ja demana pujar-lo un pis en les pròximes diades.

En conclusió, la diada de Sant Miquel ha sigut el lloc perfecte per fer aquell pas gegant que havíem de fer els Capgrossos si realment volem acabar el segon tram de la millor manera possible. La següent diada, El Mercadal, un altre gran objectiu que ens servirà per tornar a portar un castell que encara no hem pogut fer el 4d9f.

Seguim així capgrossos que anem pel bon camí!!