Aquest diumenge els Capgrossos estem convocats a la diada castellera de les Fires de Sant Narcís a Girona. A les 11:30h a la Plaça del Vi començarà una actuació de la que podem dir amb tota la raó del món que no és una més del calendari… és una de les nostres preferides i més especials. (i li tenim moltes ganes, que l’any passat es va suspendre)

* Tenim dos assajos aquesta setmana per preparar la diada de Girona, no hi fallis!

Entenem que amb l’actual context de mobilitzacions molts puguem no tenir el cap i tots els sentits posats als assajos i diades que queden. Però també és cert que queda poquíssim, que són diades molt especials i que aquesta de Girona té una sèrie de components que la fan única.

Així doncs és el moment de pensar en què és allò que fa genial la Diada de Sant Narcís.

Per què als Capgrossos ens encanta la diada de Girona?

1. Perquè Girona enamora.

“Girona, t’enamora a tu, m’enamora a mi, i a tots ens enamora..”´és la tonada d’una coneguda sardana de Ricard Vilasau i també l’eslògan de la ciutat. I quanta raó que tenen. Pocs llocs tenim a Catalunya més preciosos que la capital gironina i nosaltres tenim la sort d’anar-hi cada any, a més, per les Fires de Sant Narcís que és quan fan festa, barraques, concerts. Passejar-se per Girona i gaudir-ne és del millor que podem fer!

2. Per l’horari i pel públic que hi ha.

La diada gironina comença a dos quarts de 12 enlloc de les 12 i la veritat és que ens va de perles perquè acaba abans i així no dinem tard. La Plaça del Vi s’omple de gom a gom d’un públic fidel i entusiasta que aplaudeix i crida com pocs. Quan hi actues t’hi sents molt estimat i et deus a la plaça per tornar-hi i fer-hi els millors castells.

3. Perquè la Plaça és perfecta.

La Plaça del Vi sembla dissenyada expressament per a fer-hi castells. És tancada, amb referències a prop dels castells (que va molt bé això, sobretot en pilars i altres estructures) però prou gran com per acollir tot el públic. Té tres accessos diferents, és ben a prop del Riu, es troba al centre i hi ha l’Ajuntament (que fins i tot té un teatre dins) on hi ha els sanitaris i la canalla. I és molt plana! En poques places els factors acompanyen tant!

4. Perquè confien en nosaltres com a tercera colla fixa.

La diada de Sant Narcís tenia normalment només dues colles, els Marrecs de Salt com a colla local i els Minyons de Terrassa però el 2006 van confiar amb nosaltres i des de llavors la fidelitat ha estat mútua i compartida. És cert que els primers anys no vam poder fer-hi castells de 9 però Girona i els Marrecs ens van mantenir i nosaltres ens en vam enamorar per sempre!

5. Perquè som “germans” dels Marrecs.

Amb els Marrecs de Salt som una colla pràcticament germana. Tenen un any més que nosaltres, però les nostres trajectòries han estat molt paral·leles i amb molt bona relació des de sempre. És una de les colles de la nostra generació amb la que hem actuat més i els blau ter són fixes al nostre Aniversari, el mes de juny. Abans venien al novembre a Mataró.

Hi ha una gran relació entre les dues colles i ens ajudem activament a les pinyes i celebrem mútuament els èxits. Llàstima que “compartim” diumenge de Festa Major al juliol, ells a Salt i nosaltres a Les Santes. El 2017 nosaltres fèiem per primer cop el 5 de 9 mentre ells descarregaven el seu primer 3 de 9. Quin dia més rodó!

6. Perquè és ‘La gran diada del nord’

Aquest sobrenom de ‘La gran diada del nord’ va fer fortuna fa uns anys per denominar la diada de Sant Narcís a Girona. La raó és que hi actuem tres colles de la zona no tradicional, que fins i tot ritualment queda clar que és una diada ben diferent i el fet que els castellers ens hi ajudem, dinem plegats, fem festa justs i compartim la diada en sintonia i companyia, fent gala de la manera diferent d’entendre els castells respecte altres contrades.

7.  Perquè els Minyons hi van apostar.

Girona és al mapa dels castells bàsicament gràcies als Minyons de Terrassa que fa més de 20 anys van apostar per convertir-la en la seva plaça talismà. Hi van descarregar el 1998 el primer 4 de 9 sense folre que es veia des de 1881 i sempre hi van a màxims.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our AVÍS LEGAL.
I Accept

Per sort, els Capgrossos ens vam afegir després a aquest idil·li amb Girona. I ens encanta com els encanta als Minyons, que hi han fet castells com el 5 de 9 o el 3 de 10.

8. Perquè hi hem fet grans diades.

Quasi 15 anys de fidelitat a la plaça donen per diades de tot tipus, però a Girona hi hem fet grans actuacions que són d’aquelles que guardes a la memòria.

Per exemple el 2010 quan vam descarregar-hi la Tripleta Màgica 24 hores abans de fer la històrica primera torre de 9 a Vilafranca del Penedès.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our AVÍS LEGAL.
I Accept

El 2012 hi vam fer la Tripleta Màgica però amb el pilar de 7, en la millor diada que hi fèiem fins llavors i amb el reforç que veníem d’un Concurs amb una llenya i vam haver de fer recanvis a peces importants

El 2015 hi vam fer la diada dels 4 folres, ajuntant els dos bàsics de 9, la torre de 8 i el pilar de 7. En un any molt difícil vam aconseguir-hi el primer 3 de 9 d’aquell any.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our AVÍS LEGAL.
I Accept

El 2016 hi vam intentar per primer cop el 9 de 8. Va caure després de carregar-se i vam prendre mal de debò.

El 2017 hi vam fer la millor torre de 9 que hem fet mai, acompanyant-la del 3 i el 4 de 9 i el pilar de 7. Una de les nostres millors actuacions, la millor per Sant Narcís i el primer gamma extra fet a Girona!

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our AVÍS LEGAL.
I Accept

9. Perquè és una plaça molt pilanera.

Pel que dèiem abans de les referències properes de les façanes, la Plaça del Vi és ideal per als pilars. Ho saben els Minyons que hi van descarregar el seu primer pilar de 8 i ho sabem els Capgrossos que hi hem fet en tres ocasions el pilar de 7 amb folre.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our AVÍS LEGAL.
I Accept

10. Perquè té el millor dinar i la millor festa.

La de Girona és un dels millors diumenges de la temporada, fins i tot quan els castells no acompanyen. La raó és com d’especial és el dia i tot el que passa quan acaba la diada, gràcies al dinar i festeta que munten els Marrecs i on la resta de colles ens quedem. Reconeguem-ho, la gent sovint va més que esverada però el to festiu és dels que s’esperen tot l’any. Els primers ‘busos bandarra’ es van fer per tornar de Girona i realment és un dels dies que, per tot el que passa després de la diada, s’esperen més entre la gent de la colla.


ASSAIG ESPECIAL DIVENDRES 25

Ara que ja sabem els perquès d’una diada especial, caldrà concentrar-nos amb el què hi volem fer. Com sempre manarà l’assaig i dependrà dels dos assajos d’aquesta setmana que hi puguem portar els nostres millors castells.

Aquest divendres a l’hora habitual hi ha ASSAIG ESPECIAL de GIRONA.

A l’acabar l’assaig hi haurà JULIANA per a tothom qui hagi fet pinya!

Siguem-hi molta gent. Diguem-ho a amics i antics, mobilitzem camises antigues, familiars, coneguts… és el moment de tornar a ser molts i fer una gran diada a Girona.

De motius ens en sobren!