Tot el que necessites saber de la gran diada d’aquest dissabte 5 pels Capgrossos

Què és la diada del Mercadal?

És una diada especial que organitzen els Xiquets i l’Ajuntament de Reus el primer cap de setmana d’octubre dels anys imparells, coincidint amb què no hi ha Concurs de Tarragona.

Per què és especial?

Perquè reuneix les millors colles i, per tant, ser-hi ja és un honor. Als inicis es feia el diumenge al migdia però des que va passar a dissabte a la tarda s’ha potenciat com una gran diada que comença de dia i acaba fent-se fosc.

Però Mercadal no és el nom de la plaça?

Sí. La Plaça del Mercadal és la que dóna nom a la diada i és on trobarem l’Ajuntament de Reus. Hi actuem al davant i la plaça s’omple. El centre de Reus té molta activitat comercial.

Amb qui actuem?

Actuem amb els Xiquets de Reus, que ja han fet dos castells de 9 aquesta temporada i que són una de les colles d’aquest any; amb la Colla Vella dels Xiquets de Valls, que és la gran dominadora del món casteller actual i que porta en cartera un castell de 10 i els dos grans ‘castells nets’; la Jove de Tarragona que segur que portarà castells de gamma extra i els Castellers de Vilafranca que han estat la millor colla del darrer quart de segle i que volen estrenar un castell que no s’ha fet mai abans!

Què hi pintem els Capgrossos al Mercadal?

Actuar a la diada del Mercadal és un premi a la bona feina feta per la colla i un reconeixement a com ens hem pres la diada quan hi hem pres part.

Com ens ha anat els altres anys que hi hem actuat?

Serà tot just la nostra tercera presència a aquesta macro-diada. Hi vam ser el 2013 i hi vam fer la Tripleta Màgica (3d9f, 4d9f, 5d8) i el pilar de 7: la millor diada d’aquell any. Hi vam tornar convidats el 2017 i hi vam fer la millor actuació completa de la nostra història: 3d9f, 2d9fm, 5d9f, pd7f. És una diada que ens agrada molt i per això diem que #elMercadalEnsPosa

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our AVÍS LEGAL.
I Accept

Quins castells hi volem fer?

Dependrà com sempre de l’assaig però els Capgrossos ja hem fet dos cops aquest any la diada de 3d9f, 5d8 i 2d8f pel que l’objectiu és superar-la. Treballem el 4 de 9 amb folre però ens fas falta als assajos per portar-lo al Mercadal i a les properes diades del calendari.

I de pilar?

Doncs també dependrà dels assajos. En aquest cas no només els de dimarts i divendres sinó també el de dimecres, específic de pilars. Si els dos cops que hi hem anat hem fet el pilar de 7 i ja portem dos pilars de 6 aquest segon tram… ja sabeu quina és la idea.

Qui pot venir al Mercadal?

A fer pinya tothom! De fet necessitem mobilitzar al màxim la massa social de la colla i afegir-hi amics, antics… tothom que pugui. És una diada important i als que vinguin els podem dir que a més podran veure alguns dels millors castells del món casteller.

Què s’ha de fet per venir?

Passar per assaig. Aquest dimarts o aquest divendres. I apuntar-se. Veureu que llavors es posarà el vostre nom en una enganxina pel mural que hi ha a la cartellera, perquè veiem que tots plegats hem d’omplir l’expedició.

Quan són els assajos?

En tenim dos de generals, com cada setmana però aquests seran especials pel Mercadal. Dimarts i divendres, a les nou del vespre al local. Es demana la màxima puntualitat per poder treballar tota la gamma amb la canalla inclosa. Ah, has de saber que dimarts hi haurà beguda per a tothom a l’acabar i que divendres tindrem sopar per a tothom!

Els assajos són oberts? Puc venir amb amics?

Oi tant. Com més serem més bé i millor treballarem. És imprescindible ser el màxim de gent als assajos. Vine amb camisa d’assaig, si pots, i l’equip de nouvinguts i de pinya t’atendrà. Busca’ls. Pregunta a qui sigui. Tots t’estem esperant! Porta tota la teva colla d’amics.

Si no tinc camisa què he de fer?

No pateixis. De fet per a tothom que s’apunti hi haurà un pack de transport (bus) + samarreta especial #elMercadalEnsPosa + mocador casteller de la campanya #SiHiSomSumem + entrepà i beguda a l’acabar. Tot facilitats! Tothom anirà uniformat amb els nostres colors: tu faràs que la nostra “taca” creixi.

M’han dit que a Reus hi ha festeta… és cert?

Sí. Després de la diada, a la nit, els Xiquets de Reus munten un concert a la Plaça del Pallol. Si t’hi vols quedar has de saber que a l’apuntar-te pots fer-ho al ‘bus bandarra’ (el nom és amistós, no pateixis) que tornarà quan acabi la festa cap a Mataró.

Quins són els horaris de dissabte?

Els busos sortiran a les 14:15h des del ‘barco’ ja que hem de ser a les 16h a Reus. Estem convocats a la Plaça de la Llibertat. Des d’allà anirem en cercavila totes les colles fins la Plaça del Mercadal on abans de començar la diada s’interpretarà Els Segadors i es farà un pilar de 5.

I quan acabin els castells?

Quan acabi la diada, amb els pilars finals, tota la colla ens farem una foto de família i menjarem el sopar que ens haurem guanyat. Just després marxaran una part dels busos. Ep, si vas al ‘bandarra’ mira d’estar atent a l’hora i el lloc on s’agafarà a la nit. No esperarem a extraviats!

Cinc colles…. durarà molt?

Les cinc colles estan conscienciades per fer que la diada tingui ritme i hi ha un protocol de plaça que ho vol facilitar. Haurem d’estar molt atents al moment de preparar les pinyes per estar preparats per enlairar el castell de seguida de la nostra colla anterior. Una mica com el Concurs.

On actuem i en quin ordre?

Actuem a la mateixa ubicació que fa dos anys, a tocar dels Xiquets de Reus i dels Castellers de Vilafranca. Actuarem en quarta posició després de Reus, Vella i Verds i abans de la Jove. Quan la Vella, que ens precedeix, faci els seus castells ja hem d’estar a lloc.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our AVÍS LEGAL.
I Accept

I després del Mercadal?

Doncs encara ens quedaran quatre caps de setmana sensacionals de castells i en cadascun d’ells tindrem cites per fer castells de 9. Anirem a Terrassa, Montcada i Sants, Girona, Vilafranca i acabarem amb la Diada de la Mariona a casa. Però d’això ja en parlarem…

D’acord, vinc. Ens veiem dissabte!

No. Dissabte ha de ser la conseqüència de dimarts i divendres. Ens veiem als assajos que és on es treballen i es gaudeixen els castells!