Repassem tot allò que fa especial ‘La Plaça Més Castellera’, on hem viscut les emocions més fortes amb la camisa blava

Els Capgrossos obrirem aquest divendres les rondes de la Diada de Tots Sants, a la Plaça de la Vila de Vilafranca. A aquestes alçades esplaiar-se en per què se la coneix com ‘La Plaça Més Castellera’ sembla ridícul. Tothom la reconeix, cada any per Sant Fèlix centra totes les mirades i per Tots Sants s’hi han vist bona part dels millors castells de la història perquè els Castellers de Vilafranca hi fan la seva diada, la que tanca el seu any.

Nosaltres som del Maresme i no del Penedès, anem de blau i no de verd i ens diem Capgrossos i no Verds. Però com fa la colla amfitriona o com poden dir altres colles del món casteller, tenim un encanteri, una relació ben especial amb ‘La Plaça Més Castellera’ i és que és l’indret on segurament hi hem viscut les emocions més fortes vestint la camisa blava. Òbviament la nostra plaça és la de Santa Anna, a Mataró, però qualsevol dels centenars i centenars de persones que han estat Capgrossos saben que si hi ha una plaça màgica i talismà, pel que hi hem fet i pel que ens ha donat, aquesta és la de Vilafranca.

20 anys d’ambició i responsabilitat

Aquest divendres, quan el nostre pilar caminant entri a plaça pel ‘Reno’, serà la vintena vegada que aquesta imatge es repeteixi. 20 cops –que no 20 anys seguits– en què els Castellers de Vilafranca ens han convidat a la seva gran diada. 20 vegades en què la colla ha entès el que suposa i hi ha dut els seus millors castells.

Si li preguntem a alguna persona veterana de la colla és probable que li costi de quedar-se amb un sol record de Tots Sants i la Plaça de la Vila. Si estem davant algú novell i som a assaig, li podem dir que miri amunt i la plaça que veurà més fotografiada és aquesta. La lona gegant que adorna el cub per fora  –descolorida de valent– és potser la imatge castellera més feta servir pels Capgrossos. La primera torre de 9. L’any que ve farà 10 anys.

Diem que són 20 anys, 20 ocasions d’ambició i responsabilitat perquè des del primer any que va ser convidada pels amics Castellers de Vilafranca –retornant així les més de dues dècades de fidelitat a Les Santes dels Verds– tota la colla va entendre el que suposava i sempre hi hem jugat al màxim. Sempre dins les possibilitats. Però sempre a totes. Aquest 2019 tornarà a ser així.

Com que efemèrides així no se celebren cada any, el millor per fer dentetes abans de divendres és repassar les 19 vegades anteriors que hem actuat.

Actuacions per recordar!

1998: La primera vegada

El 1998 vam actuar a Vilafranca, just l’any que descarreguem per Santes el nostre primer 4 de 8. Per Tots Sants teníem clar que volíem tornar-hi i així ho vam fer: torre de 7, 4 de 8 i 3 de 7 per sota.

2000: Tripleta de 8, com al Concurs

L’any 2.000 havíem recuperat la tripleta de 8 pisos al Concurs de Tarragona un any després de les màgiques Santes del 1999. A la Més Castellera, altra vegada.

2002: Els castells del bronze, repetits

Per la casuística del moment, el 2002 vam donar la sorpresa al Concurs quedant tercers fent-hi la torre de 8, 3 de 9 i 5 de 8. Com dos anys abans, teníem clar que ho havíem de reeditar a Vilafranca. Dit i fet!

2003: El 4 de 9 es resisteix

Passem a ser fixes de Tots Sants i ens plantegem una actuació que mai abans havíem fet: la Tripleta Màgica. El 5 de 8 ens surt, el 3 a la segona (després d’un intent desmuntat) però el 4 no. Se’ns resisteix. Acabem amb la torre de 8.

2004: Sense 4 però sense llenya

Veníem de la primera Tripleta Màgica, descarregada al Concurs de Castells, però a Vilafranca del Penedès no ens surt el 4. Aquest cop però li fem intent desmuntat i tornem a acabar amb la torre de 8. Com l’any anterior però sense caure.

2005: La primera Tripleta Màgica amb pilar de 7!

A la tercera va la vençuda. El 2005 Tots Sants ens és màgic perquè hi fem la Tripleta. Comencem desmuntat el 3 de 9 però després, en ratxa, tirem milles: 3 de 9, 5 de 8 i 4 de 9. I a la ronda de pilars descarreguem el nostre primer pilar de 7 de la història!! Llavors és la nostra millor actuació!

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our AVÍS LEGAL.
I Accept

2006: El 3 de 9 més plorat i emocionant

Tots els que hi vam ser se’ns posa la pell de gallina només de pensar-hi. En l’any de l’accident de la Mariona, la Plaça Més Castellera ens va ajudar a descarregar el primer castell de 9 sense ella. Va ser un 3 complicat, que la plaça va empènyer amb una de les ovacions més llargues i emocionants, durant quasi tot el castell. Tota la colla plorant. Un dels moments més emocionants de la nostra història! També fem la torre i el 4 de 8.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our AVÍS LEGAL.
I Accept

2007: El primer 4 de 9 per la nostra estrella!

La mateixa emoció de l’any anterior es concentra en aquesta ocasió, al mateix racó de plaça amb el 4. És el castell de la Mariona i per ella seguim i per ella l’acabem fent. Altre cop a plorar i recordar-la. Primera Tripleta Màgica en tres anys!

2008: El 3 de 9 se’ns despista

El 2008 hi tornem a portar la Tripleta Màgica però aquesta vegada el 3 de 9 se’ns despista i cau després de l’aleta. No és completa, doncs.

2009: Tripleta Vilafranquina a Vilafranca!

A la Tripleta que es fa amb el 4 de 8 amb l’agulla enlloc del 5, completant el 3 i el 4 de 9, se li diu Vilafranquina. L’homenatgem ‘in situ’ i al darrere hi carreguem el pilar de 6.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our AVÍS LEGAL.
I Accept

2010: Primera torre de 9! Som de gamma extra!

Un altre dia emmarcat amb lletres d’or a l’àlbum dels nostres millors records. Impossible no emocionar-se al recordar-ho. La primera torre de 9 dels blaus, la cinquena colla del món casteller en fer un castell de gamma extra. Un dia inoblidable, emocionant, eufòric. I a sobre vam veure com els Verds descarregaven la torre neta. Quina passada!

2011: Tres folres

En un any en què havíem fet l’aleta a la torre de 9, no arribem prou forts a Vilafranca. Tot i així acompanyem els dos castells de 9 de la torre de 8 amb folre.

2012: La torre només carregada

Dos anys després del màgic 2010 tornem a portar la torre de 9 a Vilafranca del Penedès però aquesta vegada se’ns emmerda i acaba caient després de l’aleta. No és el mateix. Però té mèrit. Fem també els dos castells de 9.

2013: La tercera ronda “més recordada”

En un final d’any difícil i marcat per les llenyes, sortim de 4 de 9 però en segons ronda ens cau el 3 de 9 després de carregar-se. El recompte de lesionats ens fa tirar un 7 de 7 en tercera roda. Ja tenim motiu d’auto-befa per tota la vida!

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our AVÍS LEGAL.
I Accept

2014: La segona torre de 9 i a sobre pilar de 7!

Quatre anys després de la primera, tornem a descarregar la torre de 9. En una descarregada èpica, notem com la pròpia plaça ens empeny. Quins records i quina alegria, amb tota una nova generació castellera millorant fins i tot el 2010 ja que després hi sumem el pilar de 7. Llavors, la nostra millor diada!!

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our AVÍS LEGAL.
I Accept

2015: Recuperem el 5 de 8 i carreguem el pilar de 8!

Un dels Tots Sants més medicinals arriba com a colofó a un any complicat que no es redreça fins a l’octubre. A Vilafranca fem els dos castells de 9 però celebrem molt més el 5 de 8 que recuperem després de molt temps i patiments. A la ronda de pilars ens atrevim amb el pilar de 8 al qual fem l’aleta per primera vegada!

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our AVÍS LEGAL.
I Accept

2016: Carreguem la torre amb canvis

Un Tots Sants complicat perquè venim de la diada de Girona on ens cau el 9 de 8. Tot i això la colla demostra que vol anar a totes i fem els dos castells de 9 i carreguem la torre de 9 amb folre i manilles, tot i els canvis forçats. No podem intentar el 5 de 9, que veiem com els Castellers de Sants descarreguen de forma brillant.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our AVÍS LEGAL.
I Accept

2017: Les millors tres rondes i la cirereta del segon pilar carregat

És l’any que fem torre de 9 i 5 de 9 per Santes, amb el pilar de 6. Després hi tornem al Mercadal, amb el pilar de 7. Sabem que si volem millorar-ho hem de fer el pilar de 8 i després de tres rondes memorables altre cop amb la seqüència de 3, torre i 5 de 9 carreguem el pilar de 8 per segon cop! Comptant els castells carregats, és la nostra millor actuació!

2018: Amb torre però sense 5

Vam intentar portar els mateixos castells que al Concurs de l’any passat però si la torre de 9 sí que va sortir el 5 ens cau quan intentàvem desmuntar-lo. Abans havíem fet el 3 de 9 i vam acabar amb un 4 de 8 de circumstàncies.

 


I el 2019, què?

El 2019 toca ser conscients del que suposa actuar un cop més a la plaça on sempre hi hem fet els nostres màxims castells i com a mínim igualar la nostra millor actuació. De tot el que hi hem intentat, a la Plaça de la Vila de Vilafranca, només hi ha un castell que no haguem assolit: el pilar de 8 amb folre i manilles.

Seria un bon regal pel nostre 20è aniversari a la plaça talismà, oi?

Ens veiem a assaig!