Crònica de Dani Beza

DIADA D’ESTIU DELS CASTELLERS DE SANTS

En una tarda d’estiu i amb un aire calent reescalfant l’ambient ens situem a la plaça d’Osca de Barcelona. Convidats pels castellers de Sants som puntuals en l’arribada a la diada d’Estiu. Compartim plaça, a més dels amfitrions, amb els castellers d’Esplugues i la Nova Muixeranga d’Algemesí.

L’arribada dels últims omple de color, i de preguntes, la plaça. No és fàcil coincidir-hi en una diada.

Comencem la primera ronda, després de veure descarregar un 4d8 dels borinots, amb el nostre 4d8 que es mostra tremolós i sembla que hagi agafat els vicis de la torre. El descarreguem sense que ens sobri un bri d’esforç per encarar la segona ronda.

La torre de 7 és el castell escollit per continuar assentant l’estructura de cara a l’altra diada del cap de setmana. El dos puja tant convençut com àgil deixant-nos una bonica imatge. Algú demana una figuereta per a adornar-lo una mica.

En tercera ronda bastim un 5 de 7 que es treballa molt a la part de la torre, tot i no perillar en cap moment. Les tendències habituals apareixen però el tronc les soluciona amb ofici.

Per tancar la nostra actuació enlairem un vano de cinc.

Els borinots avancen en pas ferm cap als seus objectius afegint un magnífic 3 de 8 i un bon set de set al 4 de 8 de la primera ronda. Per tancar la diada 10 pilars de quatre que es resolen sense problemes amb l’ajuda de les altres colles.

Els caragolins despleguem la gamma de set descarregant el tres, el cinc i el quatre. Bon rodatge de cara a les seves properes cites.

La nova muixeranga d’Algemesí, una de les colles punteres, es presenta a plaça amb un bon cartell. En primera ronda només aconsegueixen carregar l’Alta de 6, que tot i presentar bones mides acaba deformant-se i trencant-se. Alguns contusionats sense importància i cap a la segona ronda on descarreguen la Sénia, de gran bellesa plàstica. Com a tercera figura escullen la Tomasina que sorprèn a més d’un.

En resum una diada que ens serveix per escalfar motors per la setmana de Santes!

Si hi som, sumem!!!

 

FESTA MAJOR DE PREMIÀ

Esperant un ambient molt calorós i una xafogor intensa arribem a la plaça de l’ajuntament de Premià. Aquest any ens rep amb una bona temperatura per a fer castells. Els quatre núvols que ens explicava el Tomàs Molina fan que la temperatura no pugi com anys anteriors. Ens acompanyen a plaça els Castellers de Badalona, habituals de la diada.

Comencem en primera ronda amb un 3 de 8 de bones mides que insinua voler un pis més. Una carregada precisa i una descarregada ràpida sense complicacions serien els seus punts forts. S’asserenen els nervis per a encarar l’estrena del dia.

En segona ronda, després del discurs del cap de colla i amb tots els castellers endollats des del primer moment, descarreguem la primera torre de vuit de la temporada. Ben parat a segons i amb un folre atent, el dos es carrega amb serenor. Amb alguna batzegada als pisos superiors la descarregada es complica una mica, sense excessos, però amb aquell punt d’alerta que requereixen aquests castells. Les estrenes i els canvis d’última hora no semblen afectar l’estructura.

Per tancar la ronda de castells descarreguem un 4 de 8 després de desmuntar un peu. Segur i prou àgil, presenta bona mida a la carregada tot i que s’enverina a la descarregada. Bon rodatge de cara a Santes.

Per a acabar el cap de setmana abans de la nostra festa Major, descarreguem el pilar de 6. De bella factura i sense patir en cap moment presenta candidatura per a pujar-ho a un folre.

Com marca la tradició fem quatre pilars, dos dels quals al balcó en què fem servir com a segons a premianencs il·lustres.

Els micacos ensopeguem amb la descarregada del 4 de 7 que queda en carregat tot i la defensa extrema d’un segon. En segona ronda descarreguen el 3 de 7 i en tercera ronda hi sumen l’èpica de la defensa del pilar en el 4 de set amb agulla. Amb una carregada lenta el quatre presenta bona mida però un dubte de l’enxaneta del pilar fa que l’estructura del quatre pateixi una mica més.

L’espadat s’aguanta bé fins que l’enxaneta rellisca a la sortida però el treball de la quarta i la terç permeten descarregar-lo. Per tancar la diada han descarregat un pilar de cinc amb molta solvència.

A 7 dies per a l’actuació de Santes, la colla s’empodera i encara la diada agafant una tendència positiva! Si hi som, sumem!