L’aniversari de la colla és un dels escenaris on es fa evident la tasca de l’assaig de pilars. X. Saborido

Llums en marxa, xarxa preparada, peus freds i moltes ganes; així ha començat la temporada al local dels Capgrossos. Tot i que aquest any el primer assaig arribarà ja el 3 de febrer, un grup de castelleres i castellers han començat a escalfar motors tot activant l’assaig de pilars. Van ser els últims a aplegar la faixa i, dijous (els assajos seran tots els dijous de 19:30 a 21:00), han estat els primers a tornar-se-la a posar; els avenços de la represa han motivat l’equip de pilaners.

Oberts a tota la colla, els assaigs de pilars esdevenen un ritual per aquells malalts de castells que no tenen prou amb dues trobades setmanals i una diada per cap de setmana. “Els assajos estan dirigits a tothom que vulgui aprendre i/o millorar la tècnica de fer pilars —de 4, de 5, per sota, caminant…— i sobretot per donar un plus d’assaig als membres que configuren el pilar gros” explica Esther Veciana, responsable tècnica. L’assaig es divideix en tres parts diferenciades: un escalfament treballant pilars sense mans, caminant, fent petites curses o tancant pujant amb els ulls tancats; el bloc central amb combinacions de pilars de tres, de quatre o de cinc nets —lleugers, pesats, amb enxaneta o fins a la motxilla—; i una ronda final de peticions.

La Clara March, que tot just fa un any va conèixer els castells a través de la colla universitària dels Ganàpies de l’Autònoma, ho té molt clar: “Hi ha molt bon ambient! Tothom es porta superbé amb tothom i és un assaig molt dinàmic”. Tot i que els objectius tècnics no passen per alt, “tothom fa moltes coses, ara voltes, ara puges, no tens temps d’avorrir-te perquè tota l’estona estan passant coses”.

La temporada passada, la colla es va quedar a les portes d’enllestir la feina per poder treure a passejar el pilar de sis. El treball va ser intens, però al final van faltar assajos per donar consistència a un pilar de cinc net que es va arribar a descarregar en diverses ocasions. Aquest any, “l’objectiu és clar, és recuperar el pilar de sis i creiem que és un objectiu assequible”, afirma Xevi Castillo, l’altra part del tàndem pilaner. “Hi ha una dificultat extra i és que tota l’alineació del pilar és nova, cap dels membres del pilar actual ha fet un pilar de sis abans”. Però la feina va més enllà dels grans espadats, “la idea és assajar molts pilars de quatre i de cinc per tenir un gran ventall i estrenar moltíssima gent” recorda Castillo.

L’estrena del pilar de nou amb folre, manilles i puntals dels Castellers de Vilafranca ha donat una nova empenta a una figura que moltes colles treballen poc. “És una part bastant poc valorada en general en el món casteller. Crec que la majoria de colles no hi dediquen prou espai i prou ganes”, explica la Clara. Enguany, la colla reprèn la feina amb empenta però quan es parla de pilars, com diu Xevi Castillo “els assajos diran”.